Tóth Edina a nyelvoktatásról

Az idegen nyelv gyakorlása 4+1 pontban

2023. szeptember 23. - nyelvtudomany

Az általam kifejlesztett módszer egyik pillére az idegen nyelv mindennapi gyakorlása.

Hiszem és tudom, hogy aki csak a nyelvórán van jelen, az nem fejlődik megfelelően, és évtizedekig tart, mire eljut az áhított szintre, pedig...
.... Manapság fél év alatt, heti egy-két realtime órával elsajátítható egy nyelvi szint, ha mellette a tanári útmutatás szerint a tanulás napi rutinná válik.

image0_5.jpeg
Miért jó a célunk gyors elérése mellett, ha felelősséget vállalunk a saját tanulási folyamatunkért, és aktívan részt veszünk benne?

4+1 pontban összefoglaltam, íme:

1. Memória és nyelvi rutin:
Csak a folyamatos gyakorlás segít megerősíteni a tanultakat, ezáltal kerül be a hosszútávú memóriába, és tudjuk később készségszinten használni az idegen nyelvet.

2. Folyamatos fejlődés:
A nyelvtanulás hosszútávú folyamat, mindig szükség van a már megtanultak ismétlésére más-más kontextusokban új anyagokat hozzáfűzve, hogy apró lépésenként elérjük a célunkat az idegen nyelvvel. Ezt csak a mindennapos tanulás teszi lehetővé, és fordítva, a tevékenység maga, a rutin is segít a nyelv melletti elköteleződésben.

3. Nyelvismeret fenntartása:
Ha hosszú időn keresztül nem használjuk a nyelvet, könnyen elfelejtjük, ezért érdemes olvasással (lásd korábbi bejegyzés), aktív szóismétléssel, digitális applikációkkal éberen tartani a tudást.

4. Kommunikáció és magabiztosság:
Az "agyon gyakorolt" nyelvtan és szókincs, a folyamatosan csiszolt nyelvi készségek adják meg a várt magabiztosság egy részét még a félelmetesnek tűnő helyzetekben is. A nyelvi megszólalási gátlásokban több tényező is szerepet játszik, és egyik fontos pillére a gyakorlás hiánya.

+1: A személyes karrierben való fejlődés lehetősége, sikeres állásinterjúk: - itt is csak a rutin és valódi használati tudás segít, melyhez valamennyi korábbi pont kapcsolódik.

Én éppen a fentiek miatt csak azokat a diákokat engedem belépni bármelyik programunkba, aki - ahogy fentebb is írtam - felelősséget vállalnak önmaguk haladásáért. Mi pedig minden esetben megteremtjük azokat tanulási feltételeket, mind emberileg, mind szakmailag, hogy diákjaink minél hamarabb elérjék céljukat.

Gyakorolni hasznos. Te naponta mennyi időt töltesz az idegen nyelvvel?

A bejegyzés trackback címe:

https://tothedina.blog.hu/api/trackback/id/tr7718220383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása