Tóth Edina a nyelvoktatásról

Miért és hogyan olvass idegennyelven? (6 ok és tipp)

2023. szeptember 07. - nyelvtudomany
Állandóan visszatérő témám az olvasás idegen nyelven. Miért? 
Ez egy olyan nyelvi alapkészség (az értő olvasás), amely kihagyhatatlan, ha magabiztosan szeretnénk az idegen nyelvet használni.
Már kezdőként is választhatunk olyan újságokat és könyveket, amelyek olvasására motiváltak vagyunk. 
Fontos tudni, hogy különböző nyelvi szinteken másképp érdemes az autentikus szövegeket olvasni. 
Kezdőként törekedjünk arra, hogy a szöveg témáját megértsük, ki tudjunk belőle szótár használata nélkül néhány fő gondolatot, adatot hámozni, kulcsszavakat és kifejezéseket kiemelni, ízlelgetni a nyelvet, néhány nyelvtani szabályra, amire akár magunktól is rájöhetünk, rácsodálkozni. 
Később, ahogy egyre inkább értjük a nyelvet, ez egy pozitív önbeteljesítő kör is (minél többet olvasunk és szótárazunk, tanulunk, annál jobban fogjuk érteni a következő szöveget) az olvasás által egyre inkább el tudunk merülni az adott nyelv szépségeiben, már nemcsak a téma megértése a cél, hanem a részletesebb mondanivalóé is. img_9768.jpg
 
Most pedig íme pár pontban, milyen pluszt ad az életünkhöz és a nyelvi fejlődésünkhöz az idegen nyelven való olvasás:
 
1. Szókincs bővítése: 
Mennyivel jobban ki tudjuk fejezni gondolatainkat és érzéseinket, ha nemcsak egyetlen szót ismerünk arra, amit mondani akarunk. Beszédünk árnyalt lesz, ha a kulcsszavakat és kifejezéseket szótárazzuk, és aktív tudássá alakítva megtanuljuk. 
Nézzük meg pl a "beautiful" szót:
Milyen sok szinonimája létezik, és ezek hogyan finomítják kommunikációnkat a kontextustól függően: attractive, gorgeous, stunning, lovely, handsome, exquisite, magnificent, breathtaking, charming, mesmerizing, ravishing, alluring, splendid, delightful, enchanting
 
2. Nyelvtani szerkezetek tanulása és felismerése: 
A szövegekben találkozunk ismert és ismeretlen nyelvtani szerkezetekkel, és így megérthetjük, hogyan működik a nyelv a valóságban. Ez segít abban, hogy megszokjuk hogyan használjuk mi is őket, jobban átlássuk szabályait. Szinte automatikussá válik, hogy adott szerkezetet milyen szituációkban és szövegösszefüggésekben alkalmazhatunk.
 
3. Kommunikációs készségek fejlesztése: 
Az olvasás során megismerkedhetünk különböző stílusokkal, beszédaktusokkal és nyelvi fordulatokkal, ez is színesíti az egyéni kommunikációnkat és képesek leszünk az anyanyelvi beszélőket is jobban megérteni, a félreértéseket elkerülni.
 
4. Kulturális és társadalmi ismeretek szerzése: 
Az idegen nyelven olvasás lehetőséget nyújt arra is, hogy megismerjük az adott kultúrát és társadalmat. A könyvek, cikkek és más szövegek által bemutatott témák és szempontok segíthetnek abban, hogy kibővítsük a kulturális ismereteinket, és jobban integrálódni tudjunk, ha külföldön szeretnénk élni, vagy bármilyen helyzetben a másik emberhez kapcsolódhassunk. Nem beszélve arról, hogy remek beszélgetésalapot biztosítanak.
 
5. Önbizalom és motiváció növelése: 
Amikor megértjük egy szöveg tartalmát vagy felfedezzük az új szavak jelentését, az növelheti az önbizalmat és a motivációt a nyelvtanulásban, mivel látjuk a fejlődést és a haladást.
 
6. Nyelvi "folyékonyság" fejlesztése: 
Minél többet olvasunk, annál könnyebben fogjuk megérteni a szövegeket és könnyebben tudunk kifejezni magunkat is, lásd 1-es pont.
 
Ennyi és még ezer előnye van az idegen nyelvű autentikus szövegek olvasásának, legyen az könyv, újság, szakirodalom.
 
Melyik volt az első könyv, amit idegen nyelven olvastál?

A bejegyzés trackback címe:

https://tothedina.blog.hu/api/trackback/id/tr4318209661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2023.09.10. 16:18:09

Kezdőként szerintem mindenképp egy tanfolyammal érdemes indítani, ahol az alapokat elmagyarázzák, lesz egy nagyon alap szókincsünk, de legalább 1-2 mondatot össze tudunk rakni, látjuk hogy működik a ragozás, az igeidők, szóval a nyelv keretrendszere, amire majd építkeznünk kell. Ha már úgy érzi az ember hogy elég pöpec a tankönyvben, nem is olyan bonyolult ez - na akkor kell csak belevágni az olvasásba.

Ugyanis ott jön majd a meglepetés - nehéz lesz. Elsőre. Kinyitod a könyvet, alig találsz ismerős szót benne, a kötőszavakon kívül semmit nem értesz belőle, pedig a tankönyvben már olyan jól ment... Érdemes olyan könyvet választani aminek a témája érdekel, hogy legyen motiváció minden "nekem ez sose fog menni, hagyom inkább a faszba az egészet..." után újra elővenni és folytatni.

A szótanulást szerintem úgy érdemes kezdeni, hogy a fontosabb szavaktól haladunk a kevésbé fontosak felé. Melyek a fontosabb szavak? Hát amik gyakrabban szembejönnek. Ugyanannyi energiába kerül bemagolni a kevésbé fontosat is, csak nem lesz annyira hasznos, úgy érzed majd szétrobban a fejed a sok magolástól, de semmivel nem jutottál előrébb, ugyanúgy nem érted az olvasottakat. A gyakori szavakkal meg gyors sikerélményt kapsz, és jobb befektetést, hiszen a későbbiekben is azokkal fogsz többször találkozni. Én a kijegyzetelést se használtam (eleinte persze igen, de úgyis mindig elfelejtettem), párszor ki fogod még szótárazni újra (ma már a lapozgatással se megy el idő, a Google (vagy egy kedvenc szótároldal, pl. szotar.sztaki.hu) kidobja), majd megjegyzed előbb-utóbb. Nem kell mérőszalaggal méricskélni hogy melyik szó fontosabb, érezni fogod magadtól is, ami sokszor szembejön, azt egy idő után felismered hogy láttad ezt már sokszor, mostmár ideje lenne megtudni mit is jelent. Így jobban is fog rögzülni, hiszen meglesz az igényed a jelentésének megismerésére, nem csak egy fiktív listát magolsz.

Szóval neki kell állni olvasni, és ami már nagyon bassza a csőrödet hogy mit jelenthet, elég azt kiszótárazni. Idővel jönni fog a maradék is, mert egyszer a kevésbé fontos szavak is sorra kerülnek.

nyelvtudomany 2023.09.11. 14:19:09

@fkv.119: köszönjük a kiegészítést, egyetértünk. Egyedül azzal nem, hogy kell egy alaptudás. Az olvasással teljesen kezdőként csak ízlelgetjük a nyelvet, hozzászoktatjuk magunkat az idegen szerkezetekhez, öröm, ha egy - egy ilyen esetben rájövünk a szó értelmére, vagy a használt nyelvtanra, amit a tanárral persze szabad és kell is egyeztetni. Más a cél a nyelvtudás különböző szintjein, és mindegyik szinten megvan a maga relevanciája, miértje.
Nagyon köszönöm a többi gondolatot, kulcsszavak versus töltelék szavak, igen, el tudjuk dönteni, hogy melyek lesznek fontosak. A “kijegyzetelés pedig bármely szótanuló applikációba azért fontos, mert azzal aktívan tanulhatóak meg a szavak és kifejezések.
süti beállítások módosítása