Tóth Edina a nyelvoktatásról

Mi határozza meg a nyelvtanulásban a kitartásunkat?

2023. március 05. - nyelvtudomany
Mi határozza meg azt, hogy megtanulunk egy adott idegen nyelvet beszélni, vagy idejekorán feladjuk?
Összegyűjtöttem néhány gondolatot, válogattam régebbi blog bejegyzéseimből is.
.
1. Saját képességeinkről alkotott véleményünk, hiedelmeink nagyban befolyásolják valós eredményeinket. Miért és hogyan? A hiedelmeink önbeteljesítő jóslattá válnak, ha azt hisszük, hogy nekünk úgysem fog sikerülni az adott nyelvet megtanulni, nos akkor valóban nem fog sikerülni. Ezekről a hiedelmekről hosszabban itt írtam.
.
2. Emellett ugyanilyen fontos szerepe van annak, hogyan gondolkodunk a tanulandó nyelvről.
Ha azt hisszük például, hogy a német vagy a francia nyelv nehéz, az angol vagy az olasz könnyű, és ezért kevesebb vagy pont nagyobb motivációval tanuljuk az adott nyelvet, önbeteljesítő jóslataink következtében végül mindenképpen igazunk lesz.
A befektetett energia mennyiségétől függően ugyanis valóban lassabban vagy gyorsabban fogunk haladni a célunk felé.
Minden egyes embernek egy adott nyelvvel kapcsolatban más lehet könnyebb vagy nehezebb, és a nyelvek esetében is nagyon változatos az, mi az, ami picit bonyolultabb, mi az, ami egyszerűbb.
Amíg például a németben megijeszthet a rengeteg névelő és az arra épülő logikus nyelvtani szabályrendszer, addig például a francia vagy az angol nyelvhez képest számunkra (magyaroknak) a helyesírás és kiejtés egyszerűsége, a nyelv valóban strukturált felépítése megszerettetheti velünk magát.
.
3. Inkább úgy érdemes rátekinteni a nyelvtanulásra, mi az, amit szeretünk benne, melyek azok a kompetenciák, amelyekben jók vagyunk, és melyek azok, amelyekben "még nem".
A "még nem" szemlélet nagyon fontos dolog a tanulásban, erről fogok később külön is írni.
.
4. A nyelvérzékben való hitünk szintén nagyban befolyásolja sikereinket. Noha egy valóban létező konstruktum, mégis inkább, ahogy fentebb is írtam, a befektetett tanulás mennyiségén és minőségén múlik az, hogy el tudunk-e sajátítani egy idegen nyelvet, vagy idejekorán feladjuk. A nyelvérzékről itt írtam bővebben.
img_3179.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tothedina.blog.hu/api/trackback/id/tr9018063610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása