Tóth Edina a nyelvoktatásról

Mit gondol a mesterséges intelligencia a nyelvtanulás jövőjéről?

2023. június 20. - nyelvtudomany
Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, mit gondol a nyelvtanulás szükségességéről a jövőben. 
Nagyon szuper választ adott, olvassátok el lentebb. 
Nemsokára írok majd arról, hogy a nyelvtanítás, a tanár szerepe pedig hogyan fog megváltozni a jövőben, egyáltalán szükség lesz-e még tanárra a tanuláshoz. Korábban már feszegettem ezt a kérdést a digitalizációval kapcsolatban, itt: https://www.beszeljgatlasoknelkul.hu/2020/07/06/ket-reszes-cikk-az-osztalyfonok-hu-szakmai-portalon/
Íme a mesterséges intelligencia (ChatGPT) válasza: img_7239.jpg
"Az idegen nyelvek tanulásának fontossága és szükségessége az emberek közötti kommunikáció területén nagy valószínűséggel nem fog rövid távon megszűnni. Bár a mesterséges intelligencia és az automatizáció fejlődése jelentős hatást gyakorolhat a nyelvtanulás folyamatára, a teljes nyelvtudás nélküli emberi kommunikációra vonatkozó megoldások még mindig kihívásokkal küzdenek.
Bár a gépi fordítás és a kommunikációs technológiák fejlődnek, és képesek egyszerűbb szövegek vagy mondatok fordítására, a nyelvtudás mélységét, a nyelvi kifejezések és nyelvi kultúrák kontextusának megértését jelenleg még nehézkes reprodukálni az automatizált rendszerekben.
Az emberi nyelv gazdagsága, a szleng, az irónia, a kulturális kontextus és a nonverbális kommunikáció jelentősége olyan elemek, amelyeknek megértése és átadása sokszor túlmutat a jelenlegi mesterséges intelligencia képességein. Az emberek közötti valódi, mély kommunikációhoz továbbra is fontos lesz az idegen nyelvek tanulása és a nyelvi készségek fejlesztése.
Az automatizált kommunikációs eszközök és fordítóprogramok továbbra is hasznos segédeszközökké válnak, de a nyelvtanulás és az idegen nyelvek ismerete továbbra is értékes készség marad, amely szélesebb kommunikációs lehetőségeket és mélyebb emberi kapcsolatokat biztosíthat."

A bejegyzés trackback címe:

https://tothedina.blog.hu/api/trackback/id/tr1118150244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása